Det finnes ulike typer datavirus. Alle har som formål å tjene penger, med unntak av noen få hackere på utkikk etter en ny jobb – ingenting tiltrekker seg oppmerksomhet som en ultrasmart hacker på TV. De fleste datavirusene er ganske ufarlige, i hvert fall om du ikke bryr deg noe særlig om ditt rykte.

Verdens vanligste datavirus er nemlig ute etter å sende søppelpost fra e-posten din. Storm Worm var et trojansk virus som infiltrerte mer enn ti millioner datamaskiner verden rundt ved å sende seg selv videre til brukerens kontaktliste.

Dagens maskiner har et godt immunforsvar, men før i tiden kunne et virus brenne harddisken din og drepe datamaskinen – slik var tilfellet med Chernobyl-viruset. Andre typer virus har overvåkning i fokus. De gjemmer seg på dataen din og samler inn all informasjon du gir fra deg. Deretter sendes alt til menneskene bak dataviruset, som nå kan alle dine passord, bankkontoer og safekombinasjoner.

ILOVEYOU-viruset fra år 2000 var ikke like brutalt, men gjorde skade for flere milliarder dollar og slettet utallige musikk- og videofiler verden rundt. Moderne antivirus-programmer lar ikke slike datavirus komme inn lenger, dog må du ikke la trygghetsfølelsen sløve din sans for sikkerhetstiltak!